Apunts de la primera trobada del “Grup de suport mutu: Fer front a la gelosia com un procés personal”

Guerra de coixins

Guerra de coixins. Foto de Sergio Sánchez, Barcelona 2015.

Original de Beatriz Cerezo i Francesc Queer Perrilla, Apunts de la primera trobada del Grup de suport mutu: Fer front a la gelosia com un procés personal, el 5 de juny de 2015. Traducció de Maria/Pau Masats.

La paraula gelosia genera molta curiositat, i així es va demostrar el primer dia del taller “Grup de suport mutu: Fer front a la gelosia com un procés personal”, realitzat el 25 d’abril de 2015, en què hi van participar 22 persones amb ganes de parlar de les seves experiències. Els facilitadors Francesc, educador social amb experiència en tallers, i Beatriz, psicòloga amb experiència en teràpia de parella, han preparat aquest resum de com va anar i què s’hi va parlar.

Quan parlem de relacions no monògames, una de les primeres pors i inquietuds de la gent és la gelosia. Què fer amb un sentiment tan fort i “negatiu”? Com pot ser que després de tant de temps elaborant les nostres relacions seguim tenint aquest problema? Tenim preparació per superar-la? Etc. I ens cansem de debatre a què es deu i com poder “enfrontar-la”. És alguna cosa negativa, a combatre, a no sentir, que hauria de desaparèixer, que no hauria d’existir i que en definitiva representa tot el maligne. Els tallers “Grup de suport mutu: Fer front a la gelosia com un procés personal” pretén abordar aquests sentiments d’una forma diferent. Es pretén connectar amb l’origen d’aquests sentiments, connectar amb ells i veure què ens diuen en cada moment. No es tracta de lluitar contra ells, sinó de comprendre la seva funció, de viure’ls de forma conscient, d’acceptar-los i créixer a la seva ombra.

La primera trobada del “Grup de suport mutu: Fer front a la gelosia com un procés personal” va consistir en una experiència d’intercanvi grupal on els participants exposen vivències relacionades amb aquests sentiments alhora que realitzen un procés personal, cada participant elabora el seu propi coneixement.

Així de la primera sessió vam poder treure l’aigua clara de les següents vivències:

 • És difícil diferenciar quan sentim gelosia de quan són altres coses. A vegades hi ha un primer moment de compersió, en el qual te n’alegres per la parella i els seus altres vincles, etc. I el moment de gelosia ve després com “un sentiment intern”, i ens quedem en nosaltres mateixos durant molt de temps.
 • En cert sentit, amb qualsevol ximpleria tenim conflicte. Pot ser que en el fons estigui enfadada.
 • Pensem que no ens estimen i ens distanciem. Si vénen, els odiem. Però el dia següent tot està millor.
 • Depèn del dia. En funció de com et trobis aquest dia. Potser necessito el meu espai i el meu temps. Que em deixin tranquil una estona.
 • Necessitem sentir el que ens toqui sentir en aquest moment.
 • Necessitem un ambient previsible.
 • Necessitem reafirmar-nos. Que el nostre paper es vegi reafirmat.
 • Creixem amb això. A vegades tens gelosia, però hi ha tota una logística de la qual no pots passar (viure junts, tenir fills, etc.).
 • Creiem que a vegades no ens sentim estimats per nosaltres mateixos, traslladant-ho a l’altra persona.
 • Tenim ments obertes però…
 • Tenim enveja dels i les altres amants i necessitem ser els/les millors.

També ens vam enfrontar al repte de comparar els punts positius dels negatius de la gelosia. Aquestes són algunes de les aportacions comuns al voltant d’aquesta dinàmica:

Aspectes negatius de la gelosia:

 • La persona t’importa com a possessió.
 • Et fa perdre el control.
 • Et fa sentir menyspreat/da.
 • T’has d’enfrontar a l’ego.
 • Et fa controlar a l’altra persona.
 • Inseguretat i debilitat.
 • Por a no ser acceptat/da i perdre.
 • No estar a l’altura.
 • Comparació i competició.
 • Et fa posar barreres.
 • Et genera ansietat.
 • No penses en alternatives.
 • Et sents exclòs/a.
 • Interpretes coses que no són.
 • Enveja.

Aspectes positius de la gelosia:

 • Et manté alerta.
 • T’avisa que alguna cosa en tu va malament.
 • No és sa eradicar-la.
 • Oportunitat per créixer.
 • T’importa la persona i penses en l’atenció i suport.
 • Enfrontar-se a l’ego.
 • AUGMENTES LA CONFIANÇA.
 • Vulnerabilitat.
 • Escoltes les teves emocions.
 • T’enfrontes als teus límits i els defineixes.
 • Et coneixes més.

Conclusions:

Enfrontar-se a la gelosia suposa un tema bastant complex ja que cada persona té les seves relacions i les viu de manera diferent. Però existeixen punts en comú en els problemes associats (Falta de confiança en un/a mateix/a, conflictes que es deriven de la gelosia, etc.) que són de dos tipus: Els que ens afecten a nosaltres mateixos per dins i els que afecten a la convivència i a les relacions.

De totes maneres la majoria de les persones la veiem com una oportunitat per créixer. Una oportunitat per conèixer-nos millor i analitzar el motiu pel qual elements que tenim interioritzats de forma teòrica són encara difícils de dur a la pràctica.

1 comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *