Recursos de feminisme per homes

Durant un taller d’aquesta darrera edició d’Eixams (l’aplec per la diversitat afectiva de 4 dies, a Cambrils) va sorgir la idea de recopilar material feminista dirigits a homes (o que no hi vagi dirigit però que sigui una lectura molt recomanada)

Si coneixeu llibres, articles o vídeos preferiblement (però no única) en català, feu-nos’els arribar a ap@amorsplurals.cat. Gràcies!

Català

Bel Olid: “Feminisme de butxaca”

http://www.angleeditorial.com/feminisme-de-butxaca-686

Avui dia el feminisme és més viu i necessari que mai perquè la discriminació cap a les dones s’ha tornat més subtil i difícil de detectar però manté el seu poder pa· ralitzant. Bel Olid s’hi enfronta exposant els conceptes clau de la lluita feminista actual d’una manera intel· ligent, radical i, de vegades, sorprenent.

Natza Farré: “Curs de feminisme per a microones”

https://www.casadellibro.com/libro-curs-de-feminisme-per-a-microones/9788416154869/3099952

Un cop sobre la taula per reforçar el paper del feminisme en la nostra societat. Sense embuts, sense mitges tintes, sense por. Amb humor. Imprescindible, urgent i en vena. Un curs de feminisme exprés, amb raons i arguments, dades i exemples, i, també, humor, ironia i un punt de sarcasme. Una obra necessària que denuncia el masclisme encobert en tots els àmbits de la nostra vida quotidiana l’educació, la llengua, la cultura, els mitjans de comunicació, la política…– i que crida a fer-li front d’una manera radical: amb una revolució, la revolució feminista del segle XXI que ho canviarà tot, perquè canviarà les dones.

wuwei: “on poso les meves atencions? una qüestió també de gènere”

https://estructuradifractada.com/ca/on-poso-les-meves-atencions-una-questio-tambe-de-genere/

Quan “fluïm en les relacions” (en el sentit d’anar fent, sense posar una mirada crítica i conscient) se’ns arrossegarà cap a llocs molt diferents segons quins privilegis i opressions tinguem. Per les persones amb menys privilegis, fluir voldrà dir acabar servint encara més a la resta. Per les persones més privilegiades, voldrà dir acabar rebent més atencions de part de les persones a les que —encara que sigui involuntàriament— s’estarà explotant.

Blog: Aliats del feminisme

aliatsdelfeminisme.blogspot.com.es

Blog: El dit a la nafra

elditalanafra.blogspot.com.es

Hi tenen una recopilació de recursos molt interessant i extensa a “Materials i Recursos“.

Blog: Ulleres per esquerrans

Tot i ser persones que estem posades en mil projectes d’associacionisme teníem moltes ganes d’engegar aquest blog on escriure, dibuixar i promoure formacions i tallers per suggerir preguntes i noves maneres de mirar el món, les relacions i a nosaltres mateixes.

ulleresperesquerrans.com

Castellà

Jokin Azpiazu: “¿Qué hacemos con la masculinidad: reformarla, abolirla o transformarla?”

http://www.pikaramagazine.com/2013/03/%C2%BFque-hacemos-con-la-masculinidad-reformarla-transformarla-o-abolirla/

El Jokin Azpiazu analitza les contradiccions del popular discurs de les noves masculinitats: l’excessiu protagonisme, l’escassa vinculació amb les teories feministes, l’heterocentrisme, el binarisme, o les resistències a renunciar a privilegis.

Pamela Clark: “35 cosas que cualquier hombre puede hacer para apoyar el feminismo”

http://www.golfxsconprincipios.com/lamoscacojonera/35-cosas-que-cualquier-hombre-puede-hacer-para-apoyar-el-feminismo/

Traducció en castellà a Golfxs con principios. La llista inclou suggerències sobre eines pràctiques que tots els homes poden aplicar a la seva vida diària per alimentar la igualtat en les seves relacions amb les dones, i contribuir a una cultura en la que les dones se sentin amb una càrrega menor, menys insegures i més respectades.

Zaron Burnett III: “La cultura de la violación. Guía para el caballero”

https://eldemonioblancodelateteraverde.wordpress.com/2014/08/18/la-cultura-de-la-violacion-guia-para-el-caballero/

Què és la cultura de la violació i per què, com a homes, ets part del problema sense saber-ho? Què fer per canviar-ho?

Birigitte Vasallo: “Por las grietas homófobas del homonacionalismo”

https://www.pikaramagazine.com/2017/04/homonacionalismo/

La Nació Bèlica Colonial ja no és sempre obertament homòfoba: accepta els gays si son normals, si son molt homes, si son “dels nostres”. Aquest “dels nostres” serveix per construir un “els altres”; subjectes i pobles criminalitzats fent servir els drets LGTBI com a excusa. Israel n’és un exemple paradigmàtic però n’hi ha d’altres més propers.

“No nacemos machos”, 5 assaigs de diverses autores

https://edicioneslasocial.files.wordpress.com/2017/03/masculinidades-web.pdf

Cinc assajos per repensar el ser home en el patriarcat.

Curs de masculinitats: ¿La identidad masculina? Fronteras, cuerpos, educación y violencia

https://nocionescomunes.wordpress.com/2013/02/13/xy-la-identidad-masculina-fronteras-cuerpos-educacion-y-violencia/

7 blocs en àudio, d’un curs que es va fer al 2013.

Chris Crass: “Partes de mí que me Asustan, Reflexiones personales sobre cómo superar la supremacia masculina”

https://alcachofa.pimienta.org/textos/Partes_de_Mi_que_me_Asustan.pdf

He escrit aquest article per altres homes blancs de classe mitjana, amb idees polítiques d’esquerres, i que participen d’alguna manera a moviments socials. Vull tractar el masclisme des de la meva propia experiència d’enfrontar el sexisme des d’un punt de vista emocional i psicològic. He triat aquest enfocament perquè vull qüestionar la dimensió personal d’aquests temes, perquè crec que és la manera més efectiva de treballar amb altres homes contra el sexisme, i també perquè moltes companyes amb les que treballen ens demanen que no passem per alt aquests aspectes.

Nora Samaran: “Lo opuesto a una cultura masculina de la violación es una cultura masculina afectiva”

https://norasamaran.com/2016/03/07/lo-opuesto-a-una-cultura-de-la-violacion-es-una-cultura-afectiva/

Original en anglès aquí. Un dels temes que toca és com la “teoria de l’aferrament” te un biaix de gènere important.

Blog: Antiseductor

La cama no se toma por asalto, se toma por consenso

antiseductor.com

Jokin Azpiazu Carballo: Masculinidades y feminismos

https://www.traficantes.net/libros/masculinidades-y-feminismo

Segons Pikara:

Jokin Azpiazu Carballo, sociólogo y activista, desafía los debates en torno a la masculinidad y a los grupos de hombres en ‘Masculinidades y feminismo’, un libro que, lejos de cerrar horizontes, abre nuevos, provocando cortocircuitos y multiplicando las preguntas abiertas.

Nuria Varela: Feminismo para principiantes

Per què el feminisme ha estat vilipendiat i ridiculitzat? Qui eren les sufragistes? D’on surt el feminisme radical? Com i a on apareix l’expressió violència de gènere? Quina relació hi ha entre el feminisme i els accidents de trànsit? En què consisteix la masculinitat? A totes aquestes preguntes se’ls hi dona resposta a “Feminismo para principiantes” on es proposa un apassionant recorregut per la història i les temàtiques que son objecte d’estudi. Suggereix col·locar-se unes ulleres violeta per percebre millor com es veu la vida amb la mirada feminista.

http://nuriavarela.com/libros/feminismo-para-principiantes/

Nuria Coronado: Hombres por la igualdad

“Hombres por la igualdad” és la declaració directa i compromesa de 16 aliats del feminisme que amb els seus testimonis i paraules en format entrevista posen de manifest que la lluita contra el masclisme no correspòn només a les dones que el pateixen en primera persona, sinó que és una tasca en la que els homes hi han de participar de forma activa.

https://www.casadellibro.com/libro-hombres-por-la-igualdad/9788494681462/6043511

Anglès

Nora Samaran: “Own, apologize, repair: coming back to integrity”

https://norasamaran.com/2016/08/28/variations-on-not-all-men/

Sobre com se’ns educa per ni tan sols ser conscients de les agressions que cometem, i de com cal re-educar-nos per revertir la situació per tal de admetre allò que has fet, disculpar-te’n, i reparar-ho de la manera que l’altra persona consideri.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *