Com afrontar els 8 braços del pop de la gelosia – part I de V

Pop de la gelosia

Pop de la gelosia. Il·lustració: Laura Giberga

L’original forma part del material del taller Battling The 8-Armed Octopus of Jealousy, creat i impartit per en Reid Mihalko. Traducció de Maria/Pau Masats.

[El pop de la gelosia]

Compendi oficial de seguiment* · · · · · (* una manera sofisticada de dir “notes i exercicis”)

Llibret d’exercicis, llista de recursos i notes dissenyats per consolidar els conceptes i idees tractades en el curs en línia Com afrontar els 8 braços del pop de la gelosia

Reid Mihalko, Educador sexual • reid@reidaboutsex.com • www.ReidAboutSex.com

~ . ~ . ~

INTRODUCCIÓ

 

Salutacions i gràcies!

Aquesta classe a distància és el resultat de nombroses converses sobre gelosia amb la meva amiga i col·lega doctora Beth.

Sovint s’explica la gelosia com un constructe, com un conjunt complex de pensaments i emocions i a vegades comportaments tan diversos que ni tan sols els científics poden posar-se d’acord en una definició única del terme.

Hi ha un munt d’estudis sobre gelosia, però cada investigador la defineix de la seva manera i l’estudia en conseqüència, amb un enfocament d’acord a la manera particular en què ha identificat i definit la gelosia. A partir d’estudis diferents i diversos descobriments, es pot mirar la gelosia com un conjunt de possibles factors. Igual que la picor pot tenir diferents causes (heura verinosa, reacció al·lèrgica, roba aspra, infecció de pell, reacció a l’estrès, sobreescalfament…), en la gelosia també hi ha diferents factors que hi contribueixen.

La doctora Beth i jo hem reduït la llista a vuit factors principals o “braços”, d’aquí la metàfora del pop de la gelosia. En aquest model, aquests factors poden coexistir en diferents graus per a cadascú. De la mateixa manera que el detergent de roba afecta considerablement a algunes persones i els provoca urticària mentre que a d’altres no els passa absolutament res, els factors de la gelosia poden afectar moltíssim a algunes persones i a d’altres gens ni mica.

Hi ha persones que presenten tots els factors de la gelosia i en un grau molt elevat, d’altres que només en presenten algun, i molt rarament algú que no en té cap. Cada persona és diferent, per això no diem que aquesta guia sigui “l’única manera” d’entendre i gestionar la gelosia, només una d’elles.

Esperem que la nostra manera d’entendre-la i treballar-la et sigui útil per domesticar aquesta fera d’ulls verds!

Atentament, Reid

Reid Mihalko, Educador sexual • reid@reidaboutsex.com • www.ReidAboutSex.com

~ . ~ . ~

Visió de conjunt del pop de la gelosia

Si seguim amb la metàfora del pop de la gelosia, quins serien els 8 braços o factors? En realitat, algunes de les respostes a aquesta pregunta provenen d’investigacions científiques, tot i que no sé de cap científica que hagi comparat la gelosia amb un pop, encara.

  1. Possessió/control (sentir-se especial)
  2. Inseguretat
  3. Pèrdua
  4. Rebuig
  5. Soledat
  6. Injustícia/Desigualtat
  7. Autoestima/sentiments d’inferioritat (enveja)
  8. Desig/escassetat (enveja)

Cadascun deDiagrama pop de la gelosials braços pot estar influenciat pels altres. Així com pot ser que menjar unes quantes maduixes no causi urticària però combinant-ho amb una sobreexposició al sol o amb un nou sabó provoqui una picor insuportable, la combinació d’alguns braços poden desencadenar la gelosia en moments inesperats.

Com en un diagrama de Venn, és possible que no sentis gelosia fins que no es produeix alguna combinació de braços que de forma aïllada no desencadenen res, però junts i en aquella combinació concreta et provoquen gelosia. Serien com acords musicals.

  • Quin és l’acord musical que et provoca gelosia? Quina combinació de dos, tres o més braços desencadena aquesta emoció?
  • Aquest model també pot servir per identificar els desencadenants d’altres emocions, com per exemple la ira.
  • Quants d’aquests braços t’afecten?

Si mentre expliquem aquests tentacles et preguntes “com pot ser que això i allò siguin desencadenants?” o si un braç no té cap sentit per a tu, és molt probable que aquest factor no t’afecti. O en tot cas que no et provoqui gelosia a menys que es combini amb altres factors.

Per exemple, pot ser que la inseguretat de forma aïllada no sigui un desencadenant per a tu, però combinada amb el rebuig sí que et causi sentiments de gelosia.

Si alguna persona no entén la teva perspectiva sobre la gelosia, és molt possible que no tingueu els mateixos desencadenants, i que literalment no entengui per què un factor et pot afectar tant.

~ . ~ . ~

ELS 8 BRAÇOS DE LA GELOSIA

 

Possessió/control

  • Com de possessiva et sents envers altres persones?
  • Si no et sentissis en control de la situació, com et sentiries? Per què això seria un problema? Què seria difícil per a tu?

 

Inseguretat

  • Com de segura o insegura sents la relació?
  • Amb quina probabilitat creus que la relació es trencarà?

 

Pèrdua

  • Quanta por tens a la pèrdua o a la sensació d’abandonament?
  • Fins a quin punt t’espanta el canvi? El vius com una pèrdua? Quan alguna cosa desapareix de la teva vida, sents una buidor?
  • Si això o allò desapareguessin de la teva vida, com et sentiries?

 

Rebuig

  • Fins a quin punt sents el rebuig com un atac a la teva autoestima?
  • Si una relació s’acaba i l’altra persona et deixa, què sents que vol dir això de tu?

 

Soledat

  • Gaudeixes molt o poc de la soledat?
  • Quin problema tens quan no ets amb una altra persona?
  • Sentiries gelosia si tinguessis altres plans?
  • En quina proporció les teves demandes en les relacions són motivades per la por a la soledat?

 

Justícia

  • Fins a quin punt emfatitzes o valores els conceptes de justícia i equitat, i fins a quin punt els defineixes com sinònims de paritat o similitud?
  • En quin grau la justícia s’assembla a igualtat o paritat?
  • Què creus que és just? Com perceps la justícia?

 

Autoestima/sentiments d’inferioritat (enveja)

  • Fins a quin punt la teva autoestima està influenciada per la comparació social?
  • Quan creus que vals menys en comparació amb algú altre: és pel que no tens o és pel que no ets?

 

Desig/escassetat (enveja)

  • En quin grau desitges coses que no tens o no pots tenir?
  • Per què ho necessites o vols?
  • Si no tinc X, llavors em sento _______ o per mi significa que ______________?

Nota: escassetat i autoestima són diferents desencadenants de l’enveja.

~ . ~ . ~

Per què és important conèixer els teus desencadenants i com funcionen:

Tingues en compte que la teva comunitat, família o amics poden valorar o jutjar més alguns desencadenants que d’altres. Cap braç és “millor” que els altres. Sigui quin sigui el teu desencadenant o desencadenants, ho és per a tu i ja està. No cal fer-ne judicis de valor.

En aquestes sessions explicaré els vuit braços de la gelosia i us donaré tres passos claus per potenciar les vostres relacions i suavitzar els efectes de la gelosia. Són els següents:

  1. Conèixer el(s) teu(s) desencadenant(s).
  2. Ajudar a entendre què fer amb aquest coneixement.
  3. Ensenyar a d’altres persones el(s) teu(s) desencadenant(s) i com ajudar-te a sentir més seguretat.

[El pop de la gelosia]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *